Star Wars Top-10 2010: N°7

Op de zevende plaats in onze ‘Star Wars’ Top 10 van 2010 staat Sourceinformatie. Deze plaats is eerder te wijten aan een gebrek aan informatie over het universum en over gebeurtenissen, personages en species uit de films of spin-offs. Wizards of the Coast, dat RPG boeken publiceerde, verlengde zijn licentie niet en daardoor is er een hiaat ontstaan in de regelmatige publicatie van diepgaande informatieboeken. Dit hiaat wordt opgevuld door DK Publishing en Scholastic. Hun boeken zijn waardevol, maar niet zo diepgaand als RPG boeken.

Ook de Clone Wars Episode Guides op SW.com zijn flink gedaald qua niveau en inhoud. Tijdens Season 1 van de Clone Wars waren deze overzichten echt waardevol met nieuwe namen en een nauwkeurige samenvatting bij elke aflevering. Tegenwoordig mogen we al tevreden zijn als er enkele namen van nieuwe personages worden vermeld.

Het ontbreekt eigenlijk aan een vast platform dat nieuwe source aanbrengt. Zelfs Hasbro is tegenwoordig een hofleverancier wat betreft het geven van namen (Rebel Pilots in RotJ). Het hoogtepunt was misschien wel toen George Lucas Stewjon noemde als thuisplaneet van Obi-Wan Kenobi met duidelijke een knipoog naar de interviewer, John Stewart.

De prijs voor beste retcon gaat dit jaar naar Greedo. De Rodian is plots veel ouder dan gedacht, waardoor hij nu ook te zien is in de deleted scene in ‘Episode I’ in plaats van Greedo the Elder (zijn vader). Ook de Sundered Heart, het CR70 Corvette dat in ‘Revenge of the Sith’ te zien was, verdient zeker en vast een vermelding. Het Corvette in RotS was dus niet de Tantive IV, maar wel de Sundered Heart.

Maar we leven op hoop met de komst van de ‘Essential Guide to Warfare’ in de zomer van 2011. Hopelijk volgen er nog een aantal andere informatierijke boeken, bijvoorbeeld over Season 3 van de Clone Wars.