DVD review Robot Chicken

Dvd Star Wars Robot Chicken

Star_Wars_Robot_Chicken_DVD_NLFR_3DToen Seth Green, vooral bekend als Oz in ‘Buffy the Vampire Slayer’ en als Todo 360 in TCW, in 2005 begon met ‘Robot Chicken’, een stop-motion-poppenserie, had hij als megafan van SW altijd wel wat verwijzingen naar SW in zijn werk. Die korte sketches trokken de aandacht van George Lucas en hij gaf toestemming om een SW-special uit te brengen. Dit bleek een zodanig grote hit te zijn dat nog twee sequels zouden volgen.

Elke special bestaat uit een flink aantal korte sketches, waarvan het overgrote merendeel parodieën zijn op bekende scènes uit de films. Waar de eerste special nog maar één doorlopende grap had (een schoonmaker die steeds aan het vegen is op de bodem van een bodemloze put, waar dan een filmpersonage, zoals Darth Maul, Mace Windu of de Emperor, invalt), kregen de tweede en derde specials meer doorlopende verhaallijnen in de sketches. In deel twee volgen we Darth Vader, de Emperor en de premiejagers tijdens de jacht op Han en Leia en in deel drie volgen we het hele leven van de personages die het populairst bleken te zijn tijdens de voorgaande delen, namelijk Darth Vader en de Emperor, Boba Fett en een personage dat nieuw bedacht is voor deze specials: Gary, de Stormtrooper.

Vooral leuk aan de sketches is dat ze gemaakt zijn door echte fans, waardoor ze nooit kwetsend overkomen, zoals wel soms het geval is bij andere parodieën. Natuurlijk zijn er hier en daar een aantal typische Amerikaanse grappen die hier misschien niet altijd worden begrepen (Bush vs. Lincoln, Chewbacca die zijn haar kamt, wat een parodie is op ‘Happy Days’, Jar Jar in een reclame voor Gecko Verzekeringen uit ‘Wall Street’ …), maar dat is maar een erg klein percentage. Een ander pluspunt zijn de vele originele stemmen die de revue passeren, waaronder Billy Dee Williams, Anthony Daniels, Matthew Wood (General Grievous), Bob Bergen (officiële stemdubbel voor Mark Hamill/Luke in erg veel SW-spellen), Mark Hamill zelf, Tom Kane (onder andere Yoda in TCW), Carrie Fisher (niet enkel als Leia, maar zelfs als Mon Mothma en een ander personage) en, als hoogtepunt, Ahmed Best, die op een sublieme manier terugkeert als Jar Jar. Zelfs George Lucas heeft sketches ingesproken. In een daarvan bezoekt hij een conventie en wordt hij belaagd door fans. De andere is een reclamespot voor de eerste special. Daarin zien we hoe hij bij een therapeut zit en spreekt over de vorige keer dat hij iemand anders een tv-special liet maken rond SW en hoe slecht die was – de befaamde ‘Holiday Special’. Een enkeling heeft ook de stap gemaakt van ‘Robot Chicken’ naar officieel SW-stemmenwerk. Rachael Leigh Cook, die de stem insprak van Beru, mocht voor het spel TOR de stem inspreken van Jaesa Willsaam, een reisgenoot van de Sith Warrior.

Extras
rcsw2_still14smallPer special heb je erg veel ‘making of’-filmpjes die verschillende aspecten belichten, zoals animatie, het opnemen van de stemmen, hoe de grappen gekeurd worden, timelapses waarin je ziet hoe de shots worden opgezet en steeds worden aangepast en dat soort dingen. Vooral leuk is het filmpje over de stemmen die worden ingesproken door bekende mensen als Ahmed Best, die wel erg enthousiast te werk gaat wanneer hij Jar Jar inspreekt. Ook leuk is een uitgebreide blik op grappen die het niet hebben gehaald door middel van animaties of discussies erover. Andere extra’s die genoemd mogen worden, zijn de filmpjes die gemaakt zijn tijdens de premières van de tweede en derde specials. Dat was op Skywalker Ranch, waar ze behoorlijk strikt zijn op het filmen, dus elk beeldje van daar is toch altijd aangenaam.

De leukste extra, echter, staat op de schijf van de derde special. In die extra zien we Seth Green en een paar anderen van het ‘Robot Chicken’-team in gesprek met George Lucas. Lucas staat nu niet bepaald bekend als een grappig persoon bij de fans, maar dat blijkt hij wel degelijk te zijn op momenten dat hij relaxt is, zoals te zien in dit filmpje.

Hoewel de schijven dus overvol extra’s staan, ontbreekt helaas nog wel het reclamefilmpje/sketch dat de makers hebben gemaakt voor ‘The Force Unleashed II’. Een laatste nadeel is dat de tweede special de uitgezonden versie is, en niet de uitgebreide variant met 17 minuten aan extra sketches die in het buitenland reeds verscheen op een limited edition dvd. Toch kunnen we de dvd-set zeer zeker aanraden om te kopen, dit is komedie over ‘Star Wars’ op zijn best.

Sander de Lange