DVD review TCW 5

The Clone Wars – Seizoen 5 Blu-ray / dvd

Star Wars the Clone Wars dvd season 5

De maanden waarin ‘The Clone Wars’ ons wekelijks trakteerden op een nieuwe portie ‘Star Wars’-geschiedenis, lijken alweer tot een ver verleden te behoren. Na de onverwachte aankondiging dat de reeks zou worden stopgezet, werd er nog nauwelijks aandacht aan besteed, ook al beloofde Dave Filoni dat we de ontbrekende afleveringen begin 2014 te zien zullen krijgen. Nu is er dus gelukkig de Blu-ray en dvd van Seizoen 5, het laatste reguliere seizoen van de reeks.

Seizoen 5 is een opvallend seizoen geworden. Zo telt het twintig episodes in plaats van de tweeëntwintig episodes van de vorige seizoenen. De structuur van het seizoen is erg duidelijk: vijf verhaallijnen van elk vier episodes. In de eerste drie verhaallijnen gaat het er vrij gezapig aan toe, maar met de intrede van Darth Maul en Savage Opress in Seizoen 5 wordt het plots allemaal een stuk ernstiger en worden er veel losse eindjes aan elkaar geknoopt. Het plotse einde noopte Filoni en zijn team om een aantal vraagstukken op te lossen die ze hadden gecreëerd tijdens ‘The Clone Wars’. Dat einde zorgde er ook voor dat het seizoen door elkaar werd geschud. In de eerste trailer zagen we bijvoorbeeld scènes uit de verwijderde afleveringen met Rush Clovis en Embo, maar die afleveringen dreigen voorgoed te verdwijnen in de archieven van Lucasfilm.

In de eerste verhaallijn reizen Anakin, Ahsoka, Obi-Wan en Rex naar Onderon om er plaatselijke opstandelingen te steunen. Die opstandelingen zijn een voorbeeld van de talloze splinterorganisaties die later de basis zullen vormen van de Rebel Alliance. Voor Ahsoka is het een belangrijke opdracht. Ze moet niet alleen haar gevoelens voor Lux Bonteri zien te kanaliseren, maar ze moet ook de richtlijnen van de Jedi Order proberen op te volgen. Daarna volgen we zes Younglings tijdens een missie naar Ilum, waar ze hun lightsaberkristal moeten zoeken. Terwijl de Crucible, hun ruimteschip, naar Coruscant reist, liggen Hondo Ohnaka en zijn bende echter op de loer. In de derde verhaallijn moet D-Squad, bestaande uit Meebur Gascon en vijf Droids, een geheime code stelen aan boord van een schip van de Separatisten. De missie verloopt eerst naar behoren, maar na verloop van tijd lopen er allerlei dingen mis.

ACW_IA_104240_RIn het vierde verhaal zien we hoe Darth Maul en Savage Opress hun veroveringstocht voortzetten nadat Maul weer bij zijn volle verstand is gekomen. Wanneer Pre Vizsla en Death Watch de quasi-bevroren lichamen van de Zabraks vinden, begint Maul een plan te beramen met grote gevolgen – zo groot dat zelfs Darth Sidious persoonlijk in actie treedt. In de laatste verhaallijn zit bijzonder veel informatie gepropt. Eigenlijk zijn die vier episodes een culminatie van wat had moeten getoond worden in veel meer episodes. Zo zien we toch vrij plots hoe de Galactic Republic afstand begint te nemen van de Jedi en meer autonoom begint te rekenen op de officers en op de Clone Troopers. De Jedi kunnen alsmaar moeilijker zelfstandig opereren en onder druk van de publieke opinie en van de politiek raken ze meer en meer afgescheiden van hun idealen. In het centrum van die veranderingen bevindt zich Ahsoka Tano, toch wel het boegbeeld van ‘The Clone Wars’. In de laatste verhaallijn komen we dan ook te weten wat er met haar is gebeurd en waarom we haar bijvoorbeeld niet zien in ‘Episode III’.

Elke episode heeft op de dvd een korte ‘making of’ die enkele minuten duurt. Dave Filoni geeft meestal uitleg, maar ook Ashley Eckstein (Ahsoka) en Sam Witwer (Maul) komen bijvoorbeeld aan de beurt. Op de Blu-ray is er zoals gewoonlijk ook toegang tot de Jedi Archives met meer conceptual art voor de afleveringen. Wat ook leuk is aan de box, is dat de afleveringen in chronologische volgorde op de dvd staan. De boeiende seizoensopener ‘Revival’ (met Maul en Opress) wordt hier verwezen naar de plaats waar de aflevering thuishoort. Die aflevering werd destijds eerst uitgezonden om kijkers te lokken, in plaats van de meer opbouwende en rustigere aflevering ‘A War on Two Fronts’.

De kwaliteit van de seizoenen is steeds blijven groeien, zowel qua technisch vernuft als qua diepgang van de verhalen. De stopzetting van de serie zorgde voor heel wat ongeloof, want we hadden vermoed dat er toch zo’n zeven à acht seizoenen zaten aan te komen, waarbij Filoni langzaam naar het begin van ‘Episode III’ zou toewerken. De boxset is dus een niet te missen afsluiter van een reeks die in het totaal meer dan honderd episodes voortbracht en het SW-universum als nooit voorheen uitbreidde met tal van personages, planeten en gebeurtenissen. Dit laatste seizoen kan uiteraard niet ontbreken in je SW-mediatheek.

De dvd en Blu-ray zijn sinds oktober ook verkrijgbaar in België en Nederland.

Tim Veekhoven – november 2013