Star Tours II

Toen Star Tours in 1987 in première ging, leek ‘Star Wars’ een beetje uitgeblust. De tweede samenwerking tussen Lucas en Disney (de eerste samenwerking was Captain EO) zorgde echter voor een permanente plaats voor de Saga in de Disneyparken en algauw werd Star Tours een van de favoriete attracties van de fans en bezoekers. De aanwezigheid van Star Tours bracht bovendien een gouden opportuniteit met zich mee om nieuwe merchandising uit te brengen over Star Tours en ‘Star Wars’.

Star Tours groeide samen met de Saga naar nieuwe hoogtepunten eind jaren ’90 en begin jaren 2000 met de release van de Special Editions en de nieuwe trilogie. Talloze fans maakten steeds dezelfde reis naar Endor, die RX-24 elke maal vakkundig om zeep wist te helpen. En ook al wist je dat je het allemaal wel zou overleven, de rit in Star Tours was altijd weer een heuse belevenis, waardoor je je echt in het ‘Star Wars’-universum waagde. De mooi verzorgde aanloop naar de attractie zelf, droeg daar ook zeker toe bij. Zo groeide Star Tours uit naar de vaste stek voor ‘Star Wars’-fans in de Disneyparken. Elke maal je Star Tours bezocht, voelde het aan alsof je op bezoek ging bij een oude vriend.

Al enkele jaren was er serieus sprake van een update voor Star Tours, maar pas toen deze geruchten werden geconcretiseerd, was het duidelijk dat Lucasfilm en Disney het echt meenden om Star Tours up te graden. De Endor Express zal niet langer doorheen een veld van ijsasteroïden razen en de gekende personages en Droids zullen zeker gemist worden in de toekomst. De toekomst zal uitwijzen of Star Tours II in staat is om op te boksen tegen de herinneringen die veel fans hebben aan de originele Star Tours.

 


Hieronder kan je het artikel nalezen dat wij reeds in onze “Star Tours Special’ nr. 42 hadden gepubliceerd. Het artikel is wel wat aangepast aan de actualiteit, en vermeldt nu ook Star Tours 2.

 

Star Tours: “Hoe het begon”

Op 9 januari 1987 opende Star Tours officieel de deuren in Disneyland Anaheim in Californië. Nu, bijna eenentwintig jaar later, staat Star Tours synoniem voor een ultiem plekje ‘Star Wars’-plezier waar elke fan zich even kan wanen in ‘a galaxy far, far away …’. Om de komst van Star Tours II in de verf te zetten, doken we in het verleden naar de ontstaansgeschiedenis van de originele Star Tours.

 

Lucas & Disney

Alles begon uiteraard met George Lucas, zoals alles in verband met ‘Star Wars’ met Lucas zou moeten beginnen. Lucas was 11 jaar toen Disneyland in 1955 het Magic Kingdom opende. Voor Lucas betekende het pretpark een jaarlijkse uitstap vol avontuur bij piraten en in de jungle. In zijn tienerjaren keerde Lucas vooral terug naar Disneyland voor de meisjes en om er wat rond te hangen zoals op een alternatieve manier in ‘American Graffiti’ wordt geëtaleerd.

Michael Eisner en Frank Wells kwamen in 1984 aan het hoofd te staan van Disney. Eisner was de persoon die als voormalig voorzitter van Paramount Pictures de ‘Indiana Jones’-films binnenloodste bij zijn maatschappij. Door deze deal waren Eisney en Lucas bevriend geraakt. Toen Disney besloot om Tomorrowland (Discoveryland in Disney Resort Parijs) wat nieuw leven in te blazen, hoopte men dat George Lucas zou toehappen. Lucas werd de nieuwe Walt Disney genoemd door zijn successen en stemde effectief toe om samen te werken met Disney. Dit was volgens hem immers de meest geschikte plaats om zijn personages en werelden onder te brengen en hen tot leven te laten komen. Lucas was al door verschillend pretparken gepolst geweest om mee te helpen aan het ontwerpen van attracties, maar volgens Lucas was er maar een echt pretpark. Lucas verbond meteen zijn bedrijven Sprocket Systems (later Skywalker Sound) en ILM aan Disney. Een eerste concrete samenwerking kwam er met ‘Captain EO’ waarin Michael Jackson het mooie weer maakte in een leuk 3D avontuur waarin Jackson danste en zong. Francis Ford Coppola regisseerde en Lucas produceerde deze kortfilm. Dit idee was zelfs ontstaan tijdens de productie van Star Tours.

 

ILM & Disney samen aan de slag

Toen ‘Captain EO’ verscheen, was men echter al langer bezig met een ‘Star Wars’-attractie, die in Tomorrowland zou worden gebouwd en de ‘Adventure Through Inner Space’ zou vervangen. Walt Disney Imagineering (WDI) ging begin 1985 samen met Lucas aan tafel zitten om de attractie te bedenken in de kantoren van Disney in Glendale, Californië. Medewerkers van WDI, zoals Tony Baxter en Marty Sklar, zouden samenwerken met mensen van Lucas. Zowel bij Disney als in de Skywalker Ranch zou er simultaan aan Star Tours worden gewerkt.

Het concept van de attractie was via een (destijds) gesofisticeerde simulator de bezoekers een adembenemende reis laten maken doorheen het ‘Star Wars’-universum. Het idee om de StarSpeeder 3000, de shuttle die de passagiers zou vervoeren, te laten opstijgen uit Disneyland werd verworpen omdat de film zou moeten herwerkt worden indien deze ook in andere Disneyparken zou worden vertoond. In de zomer van 1985 werden het verhaal en de storyboards van de attractie vastgelegd na talloze contacten tussen de kantoren van Disney en Lucasfilm. George Lucas zelf bedacht het idee van een gekke piloot die de passagiers zou begeleiden op hun reis. Eerst was deze piloot ‘Crazy Harry’, een veteraan uit de Clone Wars. Harry veranderde echter in RX-24 of Rex, een rookie piloot die aan zijn eerste reis begint en dat zullen de reizigers geweten hebben. Een aantal personages uit de films werden opnieuw tot leven gewekt om in de attractie te fungeren. Sleutelfiguren waren de Droids C-3PO en R2-D2. Threepio zou de passagiers begeleiden en fungeren als vertaler voor Artoo, die als copiloot fungeerde in de StarSpeeder 3000. Lucasfilm en Disney maakten nieuwe modellen van de Droids gebaseerd op de originele Droids uit de film. Voor Threepio werd er beroep gedaan op Anthony Daniels, die de Protocol Droid voorzag van stem en gestalte in de films. Daniels werd overgevlogen uit Engeland om de zinnen van Threepio in te spreken. Daniels gaf echter een hele vertoning waarbij hij gesticulaties gebruikte om de makers te helpen bij het animeren van de Threepio animatronic. Daniels’ zoon, Chris, hielp om het Ewokese uit de film te gebruiken zodat zijn vader ook aankondigingen zou doen in de taal van de Ewoks. Hoewel de keuze van bestemmingen soms uiterste vreemd leek (Dagobah? Yavin?) leek de StarSpeeder 3000 op weg naar succes. Naast de Droids werden ook de Mon Calamari gebruikt als verkeersleiders, net als een aantal aliens die fungeerden in een veiligheidsfilmpje waaronder Chewbacca, Teek, Ree-Yees en enkele Ewoks, waaronder Kaink uit ‘Caravan of Courage’. Voor RX-24 werd de stem gebruikt van Paul Reubens. Naast RX-24 waren er een hele hoop nieuwe Droids waaronder de populaire G2 Repair Droids die werden gebouwd van het framewerk van de ganzen uit ‘America Sings’.

Nadat Mark Hamill en Steven Spielberg al eens een kijkje waren komen nemen, werden 2.000 Disney werknemers en hun familie uitgenodigd voor een exclusieve avant-première van Star Tours begin 1986. Dave Carson en Dennis Muren bekommerden zich bij ILM om de special effects van Star Tours. De rit duurde immers vier minuten en half. Dit waren allemaal special effects. Deze moesten bovendien perfect worden gesynchroniseerd met de bewegingen van de cabine van de simulator. De muziek van Star Tours werd gehaald bij de originele muziek van John Williams, die werd bijgewerkt zodat deze paste bij de wilde rit.

 

De grote opening

Op 9 januari 1987 was het uiteindelijk zover. De grote opening van Star Tours werd bijgewoond door George Lucas, Michael Eisner, R2-D2, C-3PO, Mickey en Minnie. Het doorknippen van het lint werd voorafgegaan door een show waarin talloze personages uit de films verschenen waaronder Klaatu, X-Wing Pilots en Weequay. Een leuke additie aan de attractie was een speciaal winkeltje waar niets anders dan merchandising werd verkocht van Star Tours en van ‘Star Wars’. Dit was al van voor de release van ANH een droom van George Lucas die hij zag werkelijkheid worden door Disney en Star Tours. Star Tours werd een succes en zou in alle Disneyparken zijn opwachting maken. Tokyo volgde met een opening op 12 juli ’89, gevolgd door Disneyworld Florida in de MGM studios op 15 december ’89. Op 12 april ’92 opende de Europese Star Tours zijn deuren in Disneyland Parijs. Hoewel de rit zelf in alle parken dezelfde was, bleek de hele ervaring niet overal hetzelfde te zijn. Zo werd de attractie op andere manieren aangekondigd en ingekleed. Zo torenen een AT-AT Walker en een Ewok dorp boven Star Tours uit in Florida terwijl een X-Wing waakt over de attractie in Parijs. Ook het interieur verschilt en vooral in Star Tours Tokyo zijn een hele resem exclusieve Droids op te merken. Officer Zzzzyxxx is enkel aanwezig in Tokyo net als ROX-N alleen te bewonderen is in Parijs.

Star Tours werd stilaan algemeen goed in het ‘Star Wars’-fandom. Zo werd Star Tours een echt reisbureau in het ‘Star Wars’-universum, dat soms werd vermeld in boeken of games. Lucasfilm benutte de aanwezigheid van Star Tours ten volle toen er ‘Star Wars’-weekends werden georganiseerd vanaf 2000 waar fans acteurs uit de films konden ontmoeten, speciale merchandising kopen en met gekostumeerde personages op de foto konden gaan.

Star Tours is momenteel nog steeds de enige plaats waar je je als fan even kan thuisvoelen in het universum van ‘Star Wars’. De geruchten over een nieuwe Star Tours bleven jarenlang aanslepen, totdat er eindelijk een beslissing werd genomen om de attractie helemaal opnieuw te bouwen, met een nieuw verhaal, nieuwe vluchten en nieuw personeel.