Old School Toys

Old School Toys in Horst (Nederland) is een premium partner van onze vzw. Bij een aankoop in de winkel ter plaatse krijg je als lid van TeeKay-421 10% korting bij vertoon van een geldige lidkaart (niet combineerbaar met andere kortingen).

Website Old School Toys
Facebook
Instagram
TikTok

Hoe is Old School Toys ontstaan?
Van kinds af aan ben ik gegrepen door het ‘Star Wars’-virus. Ik herinner mij nog goed de speelgoedwinkels afgeladen met Kenner Star Wars items. Hier kon ik uren rondhangen en alles twintig keer in de hand nemen. Mijn ‘Star Wars’-verzameling groeide en groeide tot het punt dat er geen ‘Star Wars’-meer te verkrijgen was in de winkels. Helaas was mijn collectie nog lang niet compleet dus werd het moeilijk om nieuwe dingen te verkrijgen. Want dit was allemaal lang voor het internet tijdperk aantrad. Soms kon ik nog wat ruilen met leeftijdsgenoten en op rommelmarkten maar dit was mondjesmaat.

Toen kwamen er soms beurzen, als het kon ging ik hier heen en gelukkig vond ik hier weer wat ‘Star Wars’-figuren. Maar ook dit leverde geen bergen nieuwe items op. Maar toen kwam het internet, stukje bij beetje ging er een wereld voor mij open. Op een gegeven moment werd door mij Ebay ontdekt. De hemel voor verzamelaars toentertijd. En later volgde ook Marktplaats. Ik ging grotere verzamelingen opkopen om daar de items uit te halen die ik nog zocht en de rest door te verkopen om mijn toekomstige aankopen weer te kunnen financieren. Dit liep op een gegeven moment redelijk goed.

Ondertussen was Kenner weer begonnen met het produceren van nieuwe ‘Star Wars’-items en er kwamen zelfs nieuwe films. Het kon niet beter. Ook de nieuwe items ging ik natuurlijk sparen. Mijn toenmalige zolder werd al snel volgebouwd. Ik opende een Ebay winkel en de verkopen liepen steeds beter. Er kwam mooi nieuws voor ons gezin, we kregen uitbreiding. Maar deze uitbreiding betekende wel dat er ruimte moest komen voor onze zoon. Dus helaas kwam die ruimte ten koste van mijn verzameling. Ik besloot om afscheid te nemen van alle moderne ‘Star Wars’-items en deze te gaan verkopen. Mij leek het beste om dit te doen via een stand op de Verzamelaarsbeurs in Utrecht. Dit was een enorm succes en ik besloot om mij nog meer te richten op de verkoop. Ik bouwde zelf een webwinkel en begon nu naast Ebay ook via dit kanaal te gaan verkopen.

Met vallen en opstaan werd er een “redelijke” webwinkel gebouwd en ook hier begonnen op een gegeven moment de bestellingen oplopend binnen te komen. Ook probeerde wij op iedere beurs aanwezig te zijn. Onze naam groeide gestaag.

In 2012 nam ik de stap om een “echte” webwinkel te laten bouwen. Met de kennis van de bouwers over webwinkels en mijn kennis van toys gaan wij voor één doel, De shop voor toys en popculture te zijn. Dit is tot op vandaag nog steeds mijn missie en daar blijven wij iedere dag aan werken!

De nieuwe webwinkel wierp zijn vruchten af. Naast mijn normale werk was ik ruim 60 uur bezig met mijn grootste passie, Old School Toys.

In 2014 kwam de volgende grote stap, vanaf nu ga ik mij alleen richten op Old School Toys en hierdoor kan ik nu een eigen winkel openen. Op 23 maart 2014 openden de deuren van onze eerste winkel in Horst. In een volgepropte kleine ruimte mochten wij vanaf de opening ieder weekend vele enthousiaste klanten begroeten. We groeide al heel snel uit ons jasje. Op 29 mei 2016 opende onze nieuwe winkel in een 3 maal zo groot pand.

Met de groei van onze onderneming veranderde ook ons assortiment. Van sommige lijnen werd er afscheid genomen maar er kwamen ook nieuwe lijnen bij. We voegden comics en Funko’s toe aan ons assortiment. Deze nemen vooral in de nieuwe winkel veel ruimte in beslag.

Ieder weekend als wij open zijn mogen we vele bezoekers verwelkomen. Ze komen van ver en ook veel vanuit het buitenland. De winkel ligt in Horst en dit is een steenworp afstand van zowel Duitsland als België.

Ik heb het grote geluk dat ik van mijn hobby mijn werk heb mogen maken. Mijn passie is oneindig groot en ik hoop dit ook te kunnen uitdragen. Het “project” Old School Toys is nog lang niet aan zijn plafond. Continu ben ik samen met een grote groep personen bezig om Old School Toys een nog plezierigere ervaring te maken voor bezoekers. En met alles wat wij doen sta jij centraal!

Hebben er belangrijke veranderingen plaatsgevonden in de loop der jaren?
Zoals hierboven beschreven zijn er redelijk wat veranderingen geweest. Van hobby tot professionele verkoper, van Marktplaats / Ebay naar een eigen website en van online naar ook een fysieke winkel erbij.

Welke franchises volgen jullie allemaal en wat zijn de specialiteiten van OST?
Star Wars is mijn grootste passie en ook meteen onze grootste specialisatie. Ik mag vol trots zeggen dat wij het grootste aanbod ‘Star Wars’ hebben in de Benelux en zelfs daarbuiten. Behalve Star Wars hebben we ook een enorm Marvel assortiment, zowel comics als actiefiguren. Ook DC (comics en McFarlane Toys), Jurassic Park / World, G.I. Joe, Tranformers en Funko’s hebben wij een enorme collectie in.

Zijn er ook items die jullie aanbieden waarvan men dat misschien niet verwacht of weet?
Onze naam zegt Old School Toys, maar behalve toys hebben wij ook 10.000-en vintage comics. Zowel Engels als Nederlandstalige. Dit is misschien nog niet helemaal bekend bij iedereen.

Welke soorten items van ‘Star Wars’ verkopen jullie zoal?
De welbekende actiefiguren van Kenner en Hasbro, maar ook comics, Funko’s en Hot Toys zijn bij ons te vinden.

Op welke gebeurtenis / feit uit de geschiedenis van OST ben je het meest trots?
De opening van de fysieke winkel was toch echt een mijlpaal, met deze beslissing ben ik tot op heden zeer blij mee. Maar ook het feit dat ik dit samen met mijn zoon Joep mag doen vervult mij met trots. Joep werkt sinds 2021 vast bij mij.