Vorige edities

Hoewel TeeKay-421 al in 1997 werd opgericht, werden er in de loop der jaren niet zoveel fandagen georganiseerd. Dit werd telkens gecompenseerd door het organiseren van verschillende meetings. Op 28 augustus 2010 organiseren we opnieuw een Fandag en daarom is de tijd aangebroken om eens terug te blikken op onze voorbije fandag.

 

TeeKay Fandag: Deel 1 – 1997

Op zaterdag 10 mei 1997 organiseerde TeeKay-421 zijn eerste fandag. Deze vond plaats op een zonnige dag op het bovenverdiep van de winkel ‘The World of Images’ in het centrum van Antwerpen. Deze games- en comicwinkel ondersteunde TeeKay in zijn beginjaren en het bovenverdiep was uitermate geschikt voor zulke activiteiten. Aangezien TeeKay nog maar een paar maand bestond, waren er maar drie crewleden, de oprichters, die deze fandag verzorgden: Laurent Bettens, Christiaan Vertez en Tim Veekhoven. Gelukkig kregen ze ook wat hulp van enkele leden ‘van het eerste uur’.

Het concept van de eerste fandag was vrij eenvoudig. Drie diorama’s van Kenner / Hasbro toys moesten bezoekers een blik gunnen op het verleden en de toekomst van ‘Star Wars’-toys. Bovendien kon men de films en enkele documentaires op een televisiescherm bekijken en er was een quiz georganiseerd met daaraan enkele mooie prijzen gekoppeld. Het was in de eerste plaats vooral de bedoeling dat de bezoekers konden kennismaken met de nieuwe fanclub in België.

Laurent en Christiaan waren vrijdag al voorbereidingen gaan treffen en zaterdagmorgen werden volgende rekwisieten geteld: 40 Stormtroopers, 10 Imperial Commanders, 5 Snowtroopers, 2 AT-AT Walkers, TIE Fighters, een B-Wing, een Millennium Falcon, een Imperial Shuttle en heel wat voetvolk. De diorama’s waren Mos Eisley, Hoth en de aankomst van de Emperor.

TeeKay-421 was pas opgericht in maart 1997 en had dankzij een aantal krantenartikels toch al wat naambekendheid verworven. Toch konden we niet echt veel bezoekers op de eerste fandag begroeten. De eerste fandag van TeeKay was een bescheiden event, maar door de komst van enkele gemotiveerde leden, die daarna ons team zouden vervoegen, zou het event pas achteraf effectief zijn vruchten afwerpen.

 

TeeKay Fandag: Deel 2 – 2002

Omdat er in 2002 geen event werd georganiseerd rond de release van ‘Attack of the Clones’ nam TeeKay zelf het initiatief om een grotere ledenmeeting in Leuven te organiseren op zaterdag 18 mei tijdens het openingsweekend van de film. In de taverne Ciné Café hadden we verschillende activiteiten gepland waardoor er meer te doen was dan op een doorsnee ledenmeeting. Hoewel we nooit officieel de naam Fandag hebben gebruikt om deze meeting te promoten, had het achteraf bekeken wel de allure van een Fandag.

Toen de TeeKay crew ’s morgens aankwam, waren er al enkele leden present. Deze leden, Thomas Verschoren en Stijn Creten, zouden in de toekomst deel uitmaken van de Raad van Bestuur van TeeKay. De TeeKay Shop werd voor het eerst op een meeting uitgesteld en bevatte Hasbro merchandising en RPG boeken. Ook onze toenmalige partner Delta 7 (3D technologie) was present en toonde enkele nieuwe gadgets. Op een erg groot scherm werden games als ‘Star Wars Racer’ gespeeld en zelfs onze collega’s van de Belgian Voyage Fanclub (Star Trek) waren aanwezig om eens een kijkje te komen nemen in dat andere universum.

Het was die zaterdag bijzonder warm en we mochten erg veel bezoekers verwelkomen op deze ‘Fandag’. Er werd bovendien heel wat merchandising verkocht (het ging destijds om de nieuwe AotC-figuren). Nadat de meeting was beëindigd, trok een select groepje overblijvende leden naar de bioscoop om daar (nogmaals) te genieten van ‘Attack of the Clones’.

De tweede Fandag van TeeKay – hoewel deze was opgevat als een uitgebreide meeting – was zeker en vast een succes. Er waren verschillende activiteiten voorzien en we mochten veel leden begroeten. Net zoals op de eerste Fandag zouden een aantal aanwezige leden in de toekomst deel gaan uitmaken van het bestuur van de club.

 

TeeKay Fandag Deel III: 2007

Om de tiende verjaardag van TeeKay te vieren, organiseerden we op zaterdag 14 april 2007 een ‘Fandag’ rond tien jaar TeeKay-421vzw bij Cinédream in Berchem. Net als de succesvolle meeting in 2002 werd deze dag opgevat als een grotere versie van een ledenmeeting. Om het feestelijk karakter van de dag kracht bij te zetten, werden de activiteiten plechtig geopend met een aperitief en hapjes.

Enkele gekostumeerde bestuursleden zorgden alvast voor de nodige animatie voor de kinderen en nieuwsgierige voorbijgangers. Er was opnieuw een TeeKay Shop aanwezig, net als een overzicht van enkele oude documenten uit de geschiedenis van onze fanclub. De grootste attractie waren de films die we in verschillende zalen speelden voor de aanwezige leden. Dit werd voorafgegaan door de ‘TeeKay Awards’ die werden uitgereikt aan alle (bestuurs)leden die in de voorbije tien jaar een bijzondere bijdrage hadden geleverd voor de fanclub. Deze presentatie werd zelfs uitgezonden in de andere filmruimtes. Tijdens de hele middag waren er snacks (hamburgers, chips) en drankjes te verkrijgen tegen zeer economische prijzen. Aangezien het die dag bijzonder warm was, moesten we zelfs drank gaan bijhalen om deze goede daad van barmhartigheid te kunnen volbrengen. Nadat onze tiende verjaardag bij Cinédream was gevierd, volgde het tweede luik van de dag, namelijk het jaarlijkse TeeKay Diner dat plaatsvond bij Colmar in Berchem.

De tiende verjaardag van TeeKay bij Cinédream, die als Fandag kon worden beschouwd, kon rekenen op bijzonder veel bezoekers. In de eerste fase van de dag, toen de films nog niet speelden, was het echt drummen in de gang van Cinédream om je een weg door het volk te banen. Enkele kranten hadden immers een artikel geplaatst over deze gebeurtenis en dus kwamen er naast onze leden ook veel nieuwsgierige bezoekers langs. Dit was zonder mee een geslaagde verjaardag van onze fanclub.

[flickrpress type=”sets” sets=”10 Jaar TeeKay” api_key=”4c42e96770035a2c1782f36b9053818d” account=”49269415@N08″ count=”8″ paging=”true” lightbox=”false”]