Mini-Review: ‘Aftermath’

‘Aftermath’ is het eerste belangrijke leesboek dat zich in het nieuwe canon afspeelt na Return of the Jedi. Voor je aan dit boek begint, stel je best je verwachtingen bij. Er staat op de kaft dat het de tocht naar de nieuwe film is, maar hoe lang de reis zal duren wordt niet vermeld. Het verhaal speelt zich af vlak na de gebeurtenissen op en rond Endor, dus 30 jaar voor de avonturen van Finn en Rey en dat zegt genoeg.

We volgen een groepje protagonisten; een pilote die meevocht in de aanval op de tweede Death Star, haar zoon en diens robot, een homoseksuele (eindelijk!) oud-Imperial en een vrouwelijke Zabrak bounty hunter; die op de planeet Akiva een bijeenkomst van wat overblijft van het Empire onder leiding van Admiraal Sloane (die we nog kennen van ‘A New Dawn’) verstoren.

Aftermath
De korte hoofdstukken, die netjes genummerd zijn in het logo van de New Republic, zorgen ervoor dat het vlot leest, al springt het verhaal van de hak op de tak. Heel wat ‘interludia’ die je laten zien wat er in de rest van het universum allemaal gaande is, maar die verder geen impact hebben op de plot, halen het tempo wat uit de vertelling. Als lezer krab je verschillende keren in je haar als er alweer een nieuwe planeet en een aantal nieuwe personages opduiken of wanneer er wordt verwezen naar gebeurtenissen waar je helemaal geen notie van hebt.

De auteur moet trouwens weten dat ‘Star Wars’-fans wel eens een naamfetish hebben want zowat elk personage wordt bij naam en ras genoemd, al legt hij of zij na een halve bladzijde alweer het loodje.

De vele zinnetjes en verwijzingen naar de klassieke trilogie zijn best aardig, maar durven soms té worden. Ackbar wordt genoemd? Lees verder want het woordje ‘trap’ staat zeker in het hoofdstuk. Er duikt een Mandalorian armor op, het lichtzwaard van Vader passeert heel even, en jawel ‘Er is nog een andere’ (wie of wat ga ik niet verklappen, dat doet de auteur trouwens ook nauwelijks). Allemaal herkenbaar, maar de meerwaarde is nihil.

Dit is het eerste deel van een trilogie en het is nog een jaar wachten op het vervolg. Daartegen hebben we Episode 7 al gezien, dus je snapt meteen dat de impact van dit boek erg klein is. Veel info valt er niet te rapen, de oude (belangrijke) personages zijn slechts figuranten en van de nieuwe is nog geen sprake.

Conclusie: geen slecht SW-boek, een must-read in geen geval. In TeeKay-421 Magazine 74 (december) zullen we ‘Aftermath’ ook bespreken.

Review door Christoph Segers