Mini-Review: Smuggler’s Run

Als enkele boeven in een bar opscheppen dat ze de Millennium Falcon nodig hebben voor god-weet-wat, komt een oude man met een verhaal op de proppen over hoe de bemanning van dit legendarische schip, net na de vernietiging van de eerste Death Star, een gestrande Rebel moesten oppikken in de Outer Rim. De sfeervolle prenten in grijs en rood verklappen je meteen dat de verteller Han zelf is.

In dit rechttoe rechtaan verhaal duikel je van de ene actiescène in de andere, worden de Imperials geleid door een meedogenloze éénogige vrouw, plegen Rebellen zonder verpinken zelfmoord en worden premiejagers neergeknald . Best wel brutaal allemaal voor een ‘junior boek’.

De meerwaarde van deze novelle ligt dan ook niet in het verhaal, wel in de personages. De auteur weet perfect hoe hij Han een geloofwaardige stem kan geven. Elke zin hoor je uit diens mond rollen en dat laat je vaak glimlachen. In 180 bladzijden zie je hoe de smokkelaar zijn ideeën over de Rebellen langzaam bijschaaft en zijn eerder zwart-wit attitude tegenover andere ‘mensen’ en gebeurtenissen leert nuanceren. Verrassend veel subtiele karakterontwikkeling dus, dat een jonger leespubliek wellicht niet zal opmerken. Mij heeft het in elk geval aangenaam verrast. Meer over dit boek in TeeKay-421 Magazine 74.

Christoph Segers

51wh6AFIpjL