Review Sphero BB-8

Met net geen 170 euro is deze BB-8 van Sphero het duurste stuk TFA-merchandise dat je nu in de winkels kan vinden, maar is het dat pittig prijskaartje ook waard? Toegegeven: hij oogt bijzonder aantrekkelijk, al is hij zeer klein. Denk aan een sinaasappel. Het hoofdje, dat heel responsief meedraait als de bal aan het rollen gaat, is een loszittend stukje plastic met onderaan twee wieltjes, dat dankzij een magneet aan het lijf kleeft.

bb-8-sphero-01-638x425

Dankzij de app op je smartphone kan je BB-8 besturen; hem een aantal standaardoprachten geven zoals ‘ja’ en ‘nee’ zeggen, een vierkantje of een acht laten rollen; kan je hem laten vrij patrouilleren en kan je filmpjes opnemen en afspelen.

Vooreerst is het besturen een pak lastiger dan je zou denken. Door de ronde vorm moet je voortdurend kalibreren, want eens hij langs je is gegaan draait de besturing gewoon om. Best wel even wennen in ’t begin. Even een scène op Jakku naspelen kan je trouwens vergeten: in de tuin of in zand geeft hij er de brui aan.

De kleine droid heeft zelf helaas geen geluid, waardoor het effect wat verloren gaat. Terwijl ik dit schrijf, staat BB-8 aan de rechterkant van mijn laptop mijn aandacht te vragen, maar zijn ‘stem’ komt van links, waar mijn smartphone ligt.

De filmpjes-modus is trouwens van hetzelfde pak een broek: alles gebeurt met en op je smartphone. Een tikkeltje naïef misschien had ik een webcam verwacht in het oog van de droid, maar nee: je moet jezelf gewoon filmen met je GSM en daarna kan je het terugspelen als je de camera naar de droid richt alsof hij het projecteert. Je kan de filmpjes niet delen, dus de fun is er snel af, tenzij je dol bent op jezelf filmen en bekijken.

Laat je hem vrij patrouilleren, wat hij met een volledige oplaadbeurt ongeveer een uurtje kan, dan heb je meteen een nieuwe hobby: zoek het hoofd van BB-8. Hij heeft geen sensoren dus ramt hij alles wat op zijn weg ligt en dan verliest hij, letterlijk, het hoofd. Logisch ook want de wieltjes onderaan dat ding zitten vrij snel vol met stof en haartjes. En dat hij de kamer scant en daarna niet meer botst? Niet ondervonden hoor. Hij blijft overal tegenop rijden…

Nog tenslotte dit: Sphero heeft heel wat educatieve software voor zijn andere bollen. Maar deze BB-8 blijkt niet compatibel. Mijn idee om hem, zonder hoofd, in m’n school te gebruiken was meteen in de kiem gesmoord.

Persoonlijk vind ik hem dus nogal tegenvallen en was ik een beetje boos op mezelf dat ik meegelopen ben in de hype van het eerste moment. Hij oogt mooi in het oplaadstation en daar zal hij dan ook meestal verblijven vrees ik. Te duur voor kinderen, te beperkt voor volwassenen zal deze droid het dus vooral moeten hebben van mensen zoals ik die hem in een impuls aankopen, maar bij deze ben je dus gewaarschuwd.

Review door Christoph Segers