Mini-Review: The Force Awakens Sticker Album Topps

Een van de items die reeds verschenen in december was de stickerboek van The Force Awakens van Topps. We herinneren ons allemaal wel de talloze prentjesboeken van voetbal, tekenfilms, maar ook van de vorige SW-films. In tegenstelling tot Panini of Merlin, is het deze maal de Amerikaanse stickergigant Topps die het boek heeft uitgebracht.

Topps

Het stickeralbum telt 65 pagina’s en telt meer dan 300 stickers. Zeer opvallend (en ongewoon voor ons, want wij dateren uit de periode van het Mexico ’86-album) was het feit dat de stickers van het boek in twee delen werden vrijgegeven. Dat had te maken met de draconische maatregelen die Disney oplegde (en nog steeds oplegt) in verband met het vrijgeven van fotomateriaal uit de nieuwe film. Het boek bevat niet enkel stickers uit Episode VII, maar ook uit de classics. Niet alleen zijn de jongere versies van personages uit Episode VII in het boek terug te vinden, ook figuren als Yoda die weinig te maken hebben met de nieuwe film vind je terug in het stickerboek. Het tweede deel (dat werd verkocht vanaf eind februari) bevat wel alleen stickers uit Episode VII, waaronder een nieuwe promotionele foto van Luke die nergens anders te zien is tot nog toe.

De stickers verzamelen is geen goedkope zaak, maar met twee volledige doosjes, heb je wel probleemloos alle stickers, ook de transparante tekststickers uit deel 2 waarvan er slechts eentje per pakje zit. Het album bevat tekst in het Nederlands – zo denken ze dat de Millennium Falcon mannelijk is – waardoor er wel iets te lezen valt. Het verhaal van de film wordt niet rechtstreeks verteld in het boek, het gaat vooral over het introduceren van personages, hun avonturen en een beetje ook over schepen, droids en creatures.

Kinderen gaan dit vermoedelijk leuk vinden, maar ook wie vroeger is opgegroeid met de Panini stickers zal mogelijk verleid worden tot het vervolledigen van het stickerboek.

Review Tim Veekhoven