Terugblik op Star Tours in Parijs

Vandaag is het de allerlaatste maal dat de Star Speeder 3000 koers zet in Disneyland Parijs richting Endor. Daarna wordt de attractie gesloten en aangepast aan Star Tours – The Adventures Continues, de nieuwste versie. Star Tours in Parijs was de laatste van alle Star Tours-attracties die werd geopend (1992) en ook de allerlaatste die men sluit. Met de sluiting behoort de laatste originele Star Tours dus voorgoed tot het verleden.

X-Wing

Star Tours (1992)

In het midden van de jaren ’80 ontstond de eerste officiële samenwerking tussen Lucasfilm en de Disneyparken met de opening van Captain EO in 1986 en Star Tours in 1987. In die periode was ‘Star Wars’ een beetje uit de schijnwerpers verdwenen. Er was helemaal geen sprake van nieuwe films en er werd zo goed als geen merchandising meer gemaakt. West End Games zou weliswaar weldra de licentie verzilveren en het eerste RPG produceren, maar voor het grote publiek was ‘Star Wars’ verleden tijd. Star Tours was echter een briljante zet van George Lucas waardoor ‘Star Wars’ hoe dan ook in het collectieve gedachtegoed bleef van de bezoekers van de Disneyparken, zeker in de VS.

Toen Star Tours in Parijs opende, was ‘Star Wars’ voor de echte fans begonnen aan een renaissance. De boeken van West End Games openden voor het eerst talloze deuren die het universum realistischer en levendiger maakten en nieuwe publicaties, waaronder ‘Heir to the Empire’, toonden aan dat ‘Star Wars’ nog lang niet dood en begraven was. Voor veel bezoekers was Star Tours echter gewoon een van de attracties in Disneyland Parijs, maar voor fans zou Star Tours een soort mini-enclave worden in Disneyland, een plaats waar zij zich even thuis konden voelen in gezelschap van C-3PO, R2-D2 en de nieuwe droids uit het Star Tours-avontuur. In tijden waarin conventies en cosplay nog niet bestonden in het Avondland was Star Tours ontegensprekelijk een absoluut hoogtepunt voor fans. Niet alleen was de attractie op zich ontzettend leuk, in de beginjaren verkocht men in Star Traders tal van leuke items die echt met Star Tours te maken hadden, zoals sleutelhangers, T-shirts, potloden enzovoorts. Na verloop van tijd verminderde het aantal merchandising zienderogen en pas de laatste jaren zijn er opnieuw veel SW-items te vinden in Parijs.

Star Tours was steeds een klein beetje thuiskomen. De eerste attractie die door ons werd bezocht, was steevast Star Tours in Discoveryland met een bijhorend bezoek aan Star Traders. Eenmaal stootten we zelfs op officiële Disney-figuren verkleed als een Ewok en als Chewbacca wat toen een unieke gebeurtenis was. Wij vonden het doodjammer dat men jarenlang in Parijs het ‘Star Wars’-element heeft genegeerd en dus ook gedurende vele jaren geen enkele moeite heeft gedaan om leuke SW-merchandising aan te bieden. Eens de aantrekkingskracht van de opening van het park was verdwenen, werden er geen specifieke Star Tours-items meer verkocht en was het soms heel triestig gesteld met het aanbod van SW-merchandising. De laatste jaren is de toestand echter sterk verbeterd en worden er meer en meer leuke items aangeboden in verschillende winkels in het domein in Parijs.

Met de originele Star Tours verdwijnt een brok nostalgie uit een periode waarin fans elke molecule ‘Star Wars’ met open armen moesten savoureren. Nieuwe bezoekers en fans hebben vermoedelijk geen besef van de historie van Star Tours en wat de attractie heeft betekend voor fans in de jaren ’90. “Adieu” zou RX-24 vermoedelijk in Parijs zeggen. We mogen weliswaar niet te veel treuren, want we krijgen een nieuwe versie van Star Tours voorgeschoteld in de toekomst. Maar is nieuw daarom noodzakelijk beter?

Tim Veekhoven

In TeeKay-421 Magazine 76 (juni) blikken we ruimschoots terug op Star Tours in Parijs.