In memoriam: Kenny Baker

Op zaterdag 13 augustus overleed Kenny Baker, de acteur die sinds het begin van ‘Star Wars’ de rol van R2-D2 heeft vertolkt. Baker speelde ook de rol van de Ewok Paploo, al was het eigenlijk de bedoeling dat hij Wicket zou spelen. Op de eerste draaidag van Wicket was Baker echter ziek en mocht de jonge Warwick Davis de rol spelen.

Kenneth George Baker werd in 1934 geboren in Birmingham (UK). Bakers ouders hadden een gewone lengte, hij mat 1,12 meter en tijdens zijn jeugd zei men dat Kenneth niet oud zou worden. In 1951 werd Baker benaderd om in de showbusiness te stappen. Baker vervoegde een groep van artiesten die bestond uit mensen met een kleine gestalte. Hij trad op in een circus en leerde ijsschaatsen. Samen met zijn goede vriend Jack Purvis had Baker een succesvolle humoristische act totdat hij de kans kreeg om R2-D2 te vertolken in ‘Star Wars’ (Purvis speelde verschillende rollen in alle classics).

Baker & Purvis

Baker & Purvis

Baker speelde R2-D2 niet in elke scène. Wanneer Artoo bewoog, maakte men gebruik van modellen op afstandsbediening, maar wanneer Artoo stond, moest Baker in een erg nauwe ruimte klauteren en het lichaam van Artoo bewegen. Ooit vergat de crew Baker in Tunesië en was hij bijna flauwgevallen in Artoo van de hitte.

Baker zou R2-D2 in de eerste zes films spelen, maar zijn bijdrage werd kleiner en kleiner door de opkomst van CG, zijn ouderdom en de verbeterde modellen van Artoo. Voor Episode VII hoorde hij bij de cast, maar dat was als raadgever betreffende R2-D2.

Naast de ‘Star Wars’-saga was Baker ook te zien in een aantal andere films. Zo was hij te zien in ‘The Elephant Man’ van David Lynch, in ‘Time Bandits’, ‘Labyrinth’, ‘Willow’, ‘Amadeus’ en ‘Flash Gordon’. In de jaren ’90 had hij een kortstondige act als stand up comedian.

Baker had twee kinderen (van normale grootte) bij zijn echtgenote die in 1993 overleed. Bakers gezondheid ging de laatste jaren achteruit, maar toch bleef hij conventies bezoeken. In juli was Baker nog te gast op Celebration in Londen. Baker zou op 24 augustus 82 zijn geworden.