‘Return of the Jedi’-poster, in samenwerking met posters.nl

In samenwerking met Posters.nl wil TeeKay-421 de bekendste posters uit de saga uitlichten. Een van die posters is de Return of the Jedi B-Poster (1983), die het vuur aanwakkerde in de poster campagne voor Episode VI. 

Enkele weken na de release van de A-poster van Return of the Jedi (met de blauwe lightsaber) werd een meer klassieke poster met een collage van personages uitgebracht. Christopher Werner, toenmalig Art Director bij Lucasfilm, herinnerde zich een voormalig collega die de affiche had getekend waarop George Lucas zijn vriend Steven Spielberg proficiat wenst met het kassucces van ‘E.T.’. Die tekenaar was Kazihuko Sano en zijn prent, waarop E.T. op de schouders wordt gedragen door verschillende personages uit ‘Star Wars’, bleek erg succesvol.

Star Wars - Return Of The Jedi (1983) Style B by Kazuhiko Sano

Ik kreeg telefoon van Lucasfilm en ik vermoedde dat het om een van de zovele posters ging” aldus Sano. Hij herinnert zich verder nog dat na enkele concepten en schetsen het ontwerp werd goedgekeurd. C-3PO en R2-D2 hoefden niet noodzakelijk op de poster te staan, maar wel Princess Leia in haar danseresoutfit. Meteen nadat Sano zijn poster had ingeleverd, ging hij drie weken met vakantie in zijn thuisland Japan. Tijdens Sano’s afwezigheid merkte Lucasfilm op dat Lando Calrissian te klein was afgebeeld op de poster. Omdat Sano in Japan zat, probeerde Lucasfilm om Lando zelf te vergroten, maar de originele foto waarop Sano zich had gebaseerd kon niet worden gevonden. Zodoende diende men te wachten totdat Sano terugkeerde uit Japan om de poster af te werken. Uiteindelijk zou de poster met de kleine Lando slechts in een aantal Aziatische landen verschijnen, zoals in Japan.

Sano’s poster is in de loop der jaren uitgegroeid tot een bekende ‘Star Wars’-poster. Hij maakte een collage met niet al té veel personages en met Luke Skywalker als centraal figuur. Opvallend is Luke’s blauwe lightsaber terwijl die uiteraard groen is in de film. Dat kwam vermoedelijk door de blauwe kleur die de saber had in de eerste trailers van de film en men bij Lucasfilm zelf nog niet helemaal wist welke kleur de saber zou krijgen.

Onder Luke staat Han Solo in een klassieke ‘gunslinger’-pose en Leia in haar danseresoutfit van bij Jabba the Hutt. Leia’s aanwezigheid in haar metalen bikini was dus een van de enige richtlijnen die Sano kreeg opgelegd voor de poster. Boven Luke staat Darth Vader dreigend toe te kijken naar de gebeurtenissen. We zien eveneens de troonzaal van de Emperor, de onafgewerkte Death Star, TIE fighters en X-wing starfighters. Rechts van de drie helden staan Wicket Warrick en Lando Calrissian afgebeeld. Lando zit duidelijk in de Millennium Falcon. Links zien we Jabba the Hutt op zijn troon, vergezeld van Bib Fortuna, een Gamorrean Guard en Herat, de Jawa. Opvallend is dat een aantal belangrijke personages niet op de poster staan afgebeeld. Zo is het een van de weinige Amerikaanse ‘Star Wars’-filmposters die C-3PO en R2-D2 niet afbeeldt. Het toont Jabba en Wicket als twee voorname nieuwe personages, maar de Emperor, Yoda en Chewbacca zijn niet te zien.

De B-poster van Return of the Jedi werd onder andere gebruikt als cover voor de VHS van de film in de jaren ’80 en ’90, net als voor het spel ‘Super Return of the Jedi’ voor de Super Nintendo.

hqdefault

Kazihuke Sano werd in 1952 geboren in Tokyo, maar in 1975 verhuisde hij naar San Francisco. Hij werkte voor heel wat bekende klanten, filmmaatschappijen en tekende ook de poster van ‘Caravan of Courage’, een van de Ewok televisiefilms. Sano overleed in 2011.