Force Tremor: The Haunting (1963 & 1999)

Elke week presenteren we een film of een serie met een of meerdere ‘Star Wars’-connecties. Op onze ledengroep kan er over deze films verder worden gepraat.

The Haunting (1963 & 1999): Deze ‘horrorfilm’, gebaseerd op een boek uit 1959, werd zowel in 1963 als in 1999 uitgebracht. In 1963 werd de film geregisseerd door Robert Wise, een zeer veelzijdig regisseur en producent die bijvoorbeeld ‘The Sound of Music’ en ‘West Side Story’ regisseerde, maar ook ‘Star Trek: The Motion Picture’ (1979). De versie van 1999 werd geregisseerd door de Nederlander Jan de Bont die vooral aan veel bekende films heeft gewerkt als cinematograaf, maar er ook enkele regisseerde (‘Speed’, ‘Twister’).

Waarover gaat het? In beide films wordt een groepje mensen uitgenodigd door een psychiater om in een huis te verblijven waar geesten zouden verblijven. De film van 1963 wordt in het algemeen als beter beschouwd. De versie uit 1999 heeft mooie sets, maar verdronk een beetje in een overdaad van CGI.

‘Star Wars’-connecties uit 1963:
– Ivor Beddoes: Was Sketch Artist bij deze film. Deze Brit werkte aan ‘The Empire Strikes Back’ op 71-jarige leeftijd. Voor de film tekende hij storyboards. Beddoes was een enorm veelzijdig persoon, want hij tekende ook matte paintings, was een kostuum- en setontwerper en stond ook bekend als een dichter, een danser, een componist en een klassiek schilder. Beddoes werd geboren in 1909 en overleed een jaar na de release van TESB, in 1981.

– David Tomblin: De toen 33-jarige Tomblin was Assistant Director bij ‘The Haunting’. Tomblin zou worden beschouwd als dé Assistant Director en vervulde ook die taak voor TESB, RotJ en de drie eerste films van ‘Indiana Jones’. Buiten deze Lucasfilm-producties werkte hij ook als Assistant Director aan bekende films als ‘Gandhi’, ‘Braveheart’, ‘Barry Lyndon’, ‘The Omen’ en ‘Superman’. Tomblin regisseerde de kortfilm ‘Return of the Ewok’ op de set van RotJ met Warwick Davis in de rol van Wicket. Tomblin overleed in 2005.

[Voor fans van ‘Twin Peaks’: Russ Tamblyn (Jacoby) vertolkt de rol van Luke Sanderson]

‘Star Wars’-connecties uit 1999
* Liam Neeson: In hetzelfde jaar dat Neeson de rol van Qui-Gon Jinn speelde, vertolkte hij ook de rol van de psychiater Dr. David Marrow in ‘The Haunting’.
* Bruce Dern: De vader van Laura Dern (Admiral Holdo) speelde de rol van Mr. Dudley (niet te verwarren met het personage uit ‘Little Britain’).

Versie uit 1963 & Versie uit 1999