Quo Vadis, Ahsoka

Op 23 augustus start de nieuwste serie op Disney+ met meteen twee afleveringen. Het gaat uiteraard over de serie ‘Ahsoka’.

Het is de eerste maal dat Disney en Lucasfilm een serie bouwen rond een personage met een grote voorgeschiedenis in de animated series. We zijn benieuwd hoe en of Dave Filoni en zijn team deze voorgeschiedenis in de serie hebben verwerkt. Want het betreft niet alleen de voorgeschiedenis van Ahsoka Tano. Wie nooit ‘Rebels’ heeft gezien, zal ook niet weten wie Hera Syndulla, Sabine Wren en Ezra Bridger zijn. Zelfs Grand Admiral Thrawn (ondanks zijn verleden in het Expanded Universe) zou een blinde vlek kunnen zijn. Stel dat je nooit een aflevering van ‘The Clone Wars’ (waar Ahsoka voor het eerst verscheen) of ‘Rebels’ hebt gezien, hoe kan je je dan voorbereiden om naar ‘Ahsoka’ te kijken? Eerlijk gezegd, als je beide series niet volledig hebt gezien, zal je altijd iets missen.

In ‘The Mandalorian’ en in ‘The Book of Boba Fett’ verscheen Ahsoka ook, maar dat is al de Ahsoka die we zullen zien in de reeks, namelijk Ahsoka zoals ze is in 9 ABY. Deze Ahsoka staat voor nieuwe uitdagingen, maar de avonturen uit de Clone Wars en met de rebellen liggen in haar verleden. Wie ‘Rebels’ niet zag, zal normaal gezien geen flauw idee hebben gehad waarom Ahsoka op Corvus zocht naar informatie over Thrawn.

De gebeurtenissen uit de Clone Wars liggen tijdens ‘Ahsoka’ al bijna dertig jaar achter de rug. Ahsoka werd onverwacht de Padawan van Anakin omdat Yoda hoopte dat Anakin zou leren om zich minder te hechten aan iemand. Maar het tegendeel gebeurde. Anakin en Ahsoka werden een heel hecht duo dat tal van avonturen beleefde. Toen Ahsoka werd beschuldigd van een aanslag te hebben gepleegd op de Jedi Temple op het einde van de oorlog, weigerde de Jedi Council haar te verdedigen. Ze zetten Ahsoka zelfs uit de Jedi Order zodat ze kon berecht worden. Terwijl Padmé haar verdedigde tijdens het proces, zocht Anakin naar de ware schuldige. Nadat Anakin bewees dat Ahsoka onschuldig was en de Jedi haar terug uitnodigden in de Jedi Order, weigerde Ahsoka. Ze besefte dat ze op deze manier geen deel meer wou uitmaken van de Jedi Order en ging haar eigen weg. Toch zouden Anakin en Ahsoka elkaar nog een keer tegenkomen in de Clone Wars, net voor de Battle of Coruscant toen Ahsoka hulp nodig had om Mandalore van Maul te bevrijden.

Na de Clone Wars en Order 66, die Ahsoka dus overleeft, geraakte de Togruta langzaam betrokken in de Galactic Civil War via Bail Organa. Vijf jaar voor de gebeurtenissen uit Episode IV starten de gebeurtenissen uit ‘Rebels’. And this is where the fun begins.

Online vind je nu artikels over ‘de episodes uit ‘Rebels’ die je zeker moet zien alvorens je naar de serie kijkt’. Volgens ons is dat geen goed idee. Als je ‘Rebels’ nog niet hebt gezien, kan je best de serie eerst helemaal bekijken alvorens je naar ‘Ahsoka’ kijkt. ‘Rebels’ concentreert zich op de avonturen en de onderlinge relaties van de hoofdpersonages in tegenstelling tot ‘The Clone Wars’ dat tal van verschillende aspecten uit de oorlog liet zien. Uiteraard ondergaat Ahsoka ook een evolutie in TCW, maar die is vrij rechtlijnig te noemen tot haar vertrek uit de Order.

De relaties in ‘Rebels’ worden langzaam opgebouwd en komen dus niet tot hun recht wanneer je een paar episodes gaat bekijken. Ahsoka doet uiteraard niet mee in elke episode van de serie, maar het zal zeer gefragmenteerd en verwarrend aanvoelen. Zomaar even de episodes over de World Between Worlds bekijken, gaat niet. Het is als het ware een belediging voor de personages, voor de serie en voor al het werk dat er door Dave Filoni en zijn team werd ingestoken. Zoals eerder gezegd gaat het niet enkel over Ahsoka, maar ook over andere personages uit ‘Rebels’. Zowel Hera Syndulla, Sabine Wren, Ezra Bridger en Thrawn zullen een rol spelen in ‘Ahsoka’. Zij zijn allemaal sleutelfiguren uit ‘Rebels’ en om deze personages te leren kennen, kan je niets anders dan ‘Rebels’ bekijken.

We vermoeden dat je zeker van ‘Ahsoka’ zal kunnen genieten zonder al te veel van de personages te weten, maar je zal pas alle nuances, verwijzingen en beweegredenen snappen wanneer je ‘Rebels’ hebt gezien. Tenzij een personage in het begin van de serie kort samenvat wat er gebeurt, net zoals Sabine deed op het einde van ‘Rebels’.

Want ‘Ahsoka’ is toch eigenlijk het vijfde seizoen van ‘Rebels’, niet?