Ryder Azadi & Jai Kell

Dit artikel bevat minor spoilers in verband met ‘Ahsoka’.

Gisteren maakten nog twee andere personages hun debuut in live-action, al zullen kijkers die nooit ‘Rebels’ hebben gezien het niet hebben gemerkt. Het gaat namelijk over Ryder Azadi en Jai Kell. Wie waren ze en wat deden ze?

Ryder Azadi was ooit governor van Lothal en een Moff totdat hij verwikkeld geraakte in een vete met het familiebedrijf van Arihnda Pryce. Toen duidelijk werd dat Azadi de anti-Imperial berichten van Ephram en Mira Bridger (de ouders van Ezra) ondersteunde, werd hij samen met het echtpaar gearresteerd door het empire. Hierdoor kon Arihnda Pryce de nieuwe governor van Lothal worden.

Maar Azadi ontsnapte uit de gevangenis tijdens een opstand die was aangestookt door de Bridgers. Zij overleefden dit niet, maar Azadi keerde terug naar Lothal waar hij in z’n eentje aan een nieuwe, kleine rebellencel begon. De Spectres waren ondertussen vertrokken op Lothal, maar bleven regelmatig missies met Azadi ondernemen. Een Force vision van Ezra bracht hem trouwens terug naar Lothal waardoor hij van Azadi vernam wat er met zijn ouders was gebeurd.

Via Azadi, die erin slaagde om een kleine groep rebellen te verzamelen, hadden de Spectres een spion op Lothal. De bouw van de TIE defender fabrieken zorgde voor een vernieuwde interesse in Lothal, ook van de pas opgestarte Rebel Alliance. Uiteindelijk hielp Azadi mee in de strijd tegen het Empire die georkestreerd werd door Ezra. Onder andere door een list kon Azadi Pryce weglokken waardoor de rebellen haar gevangen konden nemen. Na de overwinning op het Empire werd Azadi opnieuw governor van Lothal.

Clancy Brown sprak de stem in van Azadi voor ‘Rebels’ en Brown speelde het personage ook gewoon in ‘Ahsoka’.

Jai Kell was als jongeling lid van de Imperial Academy op Lothal. Maar omdat Kell Force-gevoelig was, kwam hij op de lijst te staan van de Grand Inquisitor om te worden meegenomen naar een academie van Brendol Hux. Met hulp van Ezra Bridger en Zare Leonis lukte het Kell om te ontsnappen.

Kell leefde incognito op Lothal en zou enkele jaren later opnieuw in contact komen met Ezra en zijn vrienden. Toen hielp hij Ezra en Sabine te ontsnappen uit het dorp Jhotal aan een controle van het Empire. Kell was een van Ezra’s vertrouwelingen in het kamp van Azadi’s opstandelingen en uiteindelijk zou hij de Senator van Lothal worden tijdens de New Republic.

Ryder Azadi en Jai Kell waren aanwezig tijdens de officiƫle huldiging van de mural van de Spectres op Lothal in 9 ABY.

Zare Leonis, Jai Kell en Ezra Bridger als Imperial cadets.