Recap: Asajj Ventress

Asajj Ventress werd vijftig jaar voor de Battle of Yavin geboren op Dathomir als een Nightsister. Maar op zeer jonge leeftijd werd Ventress meegegeven met de misdadiger Hal’Sted die Ventress meenam als dienares naar Rattatak. Nadat haar meester werd vermoord, werd Ventress ontdekt door de gestrande Jedi Master Ky Narec. Narec leidde Ventress op, maar nadat ook hij werd gedood geraakte Ventress in de ban van de Dark Side. Ventress werkte een tijdlang als gladiator waar ze werd opgemerkt door Count Dooku die een leerling zocht.

Dooku leidde Ventress verder op, maar niet als Sith. In de Clone Wars werd ze regelmatig uitgespeeld in gevaarlijke missies, zoals de ontvoering van Rotta the Hutt of de aanval op Kamino. Tijdens deze veldslagen kwam Ventress regelmatig in contact met Jedi Anakin Skywalker en Obi-Wan Kenobi. Vooral met Kenobi vormde Ventress een vreemde band.

Maar in 20 BBY droeg Sidious aan Dooku op om Ventress te laten vallen. Dat was niet alleen om Dooku te testen, maar ook omdat Sidious niet wou dat Ventress te machtig zou worden. Tijdens de Battle of Sullust liet Dooku Ventress aan haar lot over. Toch geraakte ze totaal uitgeput op Dathomir, haar geboorteplaats. Daar werd ze opgevangen door de clan van Mother Talzin en werd ze opnieuw omarmd als een Nightsister.

Ventress zinde op wraak, maar Dooku doden lukte niet, ook niet via Dooku’s nieuwe leerling Savage Opress die trouw was aan Talzin. Dooku vond het verraad van Talzin maar niets en droeg Grievous op om de Nightsisters uit te roeien. Ventress was een van de weinige Nightsisters die de veldslag overleefde.

Nadat Ventress voor de zoveelste keer op zichzelf was aangewezen, werd ze een premiejager. Ze werkte zelfs even samen met Ahsoka Tano toen de Padawan van Anakin valselijk ervan werd beschuldigd van een aanslag op de Jedi Temple.

Tegen het einde van de Clone Wars ontmoette Ventress de nogal atypische Jedi Quinlan Vos. Vos had de beladen opdracht gekregen om Dooku te vermoorden. Uiteindelijk werden Ventress en Vos verliefd op elkaar, maar geraakte Vos meer en meer in de ban van de Dark Side. Ventress werkte samen met Obi-Wan en Anakin om Vos te helpen, maar uiteindelijk keerde Vos pas terug van de Dark Side nadat Ventress zich voor hem had opgeofferd en een lading Force Lightning van Dooku had opgevangen. Ventress’ lichaam werd neergelegd in het water van haar clan op Dathomir. Maar Ventress bleek uiteindelijk niet te zijn overleden en keerde terug tijdens de strijd van de Bad Batch tegen het Empire.

Ventress werd ontworpen vanuit een ontwerp voor Episode II. Ze verscheen voor het eerst in de ‘Republic’ comics (2003) van Dark Horse en in de Clone Wars microserie. Ventress bleef een grote rol spelen in de EU-verhalen tijdens de Clone Wars en ook in Legends kreeg haar personage een open einde. Na haar laatste verschijning in ‘The Clone Wars’ (“The Wrong Jedi”) werden haar laatste avonturen verteld in het canonboek ‘Dark Disciple’. Dat boek was gebaseerd op het script voor afleveringen van ‘The Clone Wars’ die uiteindelijk nooit werden gemaakt. De achtergrond van Ventress uit Legends werd trouwens grotendeels behouden in canon.