“At last we’ll have our revenge.” (16 december)

Wie al een tijdlang fan is van Star Wars herinnert zich vast en zeker de datum 13 oktober 1999. Deze desastreuze datum staat in ons geheugen gegrift als de dag waarop Episode I officieel in België verscheen, een half jaar nadat hij was verschenen in de VS op 19 mei. Deze middeleeuwse praktijken zijn niet meer van deze tijden, maar dat dachten wij ook al in 1999. Toen wij het nieuws van de vreselijke release date vernamen, waren we behoorlijk ontzet door deze vernedering waarbij België enkel landen achterliet waar men Star Wars nauwelijks kent. In Europa hinkelde alleen Griekenland nog achterop (15 oktober). Hoewel de officiële reden nooit werd gegeven voor deze laattijdige release, meenden wij dat dit te wijten was aan de release date van Frankrijk (ook op 13 oktober). De commerciële aantrekkingskracht van Frankrijk is immers veel groter dan die van België en dusdanig werd ons kleine land als een soort van appendix van Frankrijk beschouwd en meegesleurd in de afgrond.

Uiteindelijk bleken de diehard fans niet zoveel last te ondervinden van de late release date. Reeds enkele dagen na de officiële release in de VS circuleerde reeds de befaamde Z-kopij online, een opname van zeer slechte kwaliteit, maar meer dan voldoende om een grote middenvinger op te steken naar al wie beslist had om de film hier uit te brengen op 13 oktober. Bovendien bleek die dubbele release TeeKay-421 ten goede te komen, aangezien we tweemaal werden gecontacteerd door de media. Uiteraard gingen we allemaal naar de bioscoop (meerdere malen zelfs) in oktober, maar fans konden het screenplay al mee opzeggen terwijl onschuldige lammeren nog voor de leeuwen werden gegooid.

TK09

Het debacle van 13 oktober betekende gelukkig het einde van de laattijdige release van Star Wars-films in België. Revenge of the Sith kregen we al een dagje vroeger dan het UK en de VS, een gebeurtenis die bij de release van The Force Awakens zelfs met een dag extra is vervroegd ten opzichte van de VS. Niet alleen betekent deze vroege release een late wraak voor de ramp van 13 oktober 1999, maar ook de kans om zelf eens de social media vol te kunnen stouwen met tal van spoilers. Voor een keer gaan we niet vanuit de VS kunnen lezen wie er sterft in onze favoriete serie, maar zijn wij deze maal aan zet. Belgium Awakens!