De broer van Obi-Wan Kenobi

In de serie ‘Obi-Wan Kenobi’ zegt Obi-Wan Kenobi dat hij nog vage herinneringen heeft aan een broer: “I remember a baby . . . I think I had a brother. Really don’t remember him. I wished I did.”

Die zin was best interessant omdat de kwestie van de broer van Obi-Wan Kenobi eigenlijk al bestaat sinds 1983.

In de novelization van Return of the Jedi van James Kahn wordt vermeld dat Owen Lars eigenlijk de broer is van Obi-Wan Kenobi en dus eigenlijk niet de oom is van Luke. Dat was toen niet onlogisch, want dat verklaarde wel een aantal feiten uit A New Hope. Denk maar bijvoorbeeld aan het feit dat Owen wist wat er met Luke zijn vader was gebeurd.

De komst van Episode I veranderde daar echter al wat aan. Daar kwamen we te weten dat Jedi vanop zeer jonge leeftijd door de Jedi werden weggehaald bij hun familie. In het jeugdboekje ‘Jedi Apprentice: The Hidden Past’ (1999) vermeldt Obi-Wan dat hij een broer had genaamd Owen. Maar er wordt verder niet vermeld of dit uncle Owen is of een ander personage met de naam Owen.

In 2002 werd de hele stelling van Owen Lars als broer van Obi-Wan tenietgedaan door de komst van Attack of the Clones. Daarin zagen we een jonge Owen als zoon van Cliegg Lars die de stiefvader van Anakin Skywalker was. George Lucas staat immers bekend om vaak van ideeën te veranderen en dus was uncle Owen niet langer de broer van Obi-Wan.

In 2015 was er wel nog een kortverhaal van Abel Peña dat op StarWars.com werd gepubliceerd genaamd ‘Lone Wolf: A Tale of Obi-Wan and Luke’. Dat verhaal probeert te verklaren waarom Obi-Wan geloofde dat Owen zijn broer was in Legends. In het verhaal zien we dat Obi-Wan visioenen kreeg van Owen waardoor hij dacht dat het herinneringen waren aan zijn broer, maar het bleken uiteindelijk beelden te zijn uit de toekomst.

In 2014 was de nieuwe canon gestart waardoor alle boeken Legends werden waarin melding werd gemaakt van Obi-Wan zijn broer. Hierdoor lag de kwestie over de broer van Obi-Wan weer helemaal open. En de serie ‘Obi-Wan Kenobi’ heeft er dus opnieuw een interessante passage aan toegevoegd.