‘Andor’: Stellan Skarsgård 

Op 21 september start ‘Andor’ op Disney+. Op onze site stellen we enkele acteurs en actrices voor die meespelen in de serie. Stellan Skarsgård (°1951) is een Zweedse acteur die al een zeer mooie loopbaan heeft uitgebouwd. Uiteraard speelde hij eerst mee in Zweedse producties, maar ‘The Unbearable Lightness of Being‘ (1988) en ‘The Hunt for Red October’ (1990) waren twee van zijn eerste buitenlandse films. Daarna begint Skarsgård tal van mooie rollen te spelen. Denk maar aan ‘Good Will Hunting’ (1997), ‘Amistad’ (1997), ‘King Arthur’ (2004), ‘Mama Mia!’ (2008), ‘Thor’ (2011), ‘Chernobyl’ (2019) en ‘Dune’ (2021). In de films van Pirates of the Caribbean speelde hij Bootstrap Bill, de vader van Will Turner (Orlando Bloom). Skarsgård speelt ook regelmatig de rol van slechterik, zoals in ‘Dune’ en ‘King Arthur’. Skarsgård is bovendien vader van acht (!) kinderen die allemaal betrokken zijn in de filmwereld. Acteurs Alexander (‘True Blood’, ‘Big Little Lies’), Gustaf (‘Vikings’) en Bill (‘IT’) zijn de bekendste namen.

In ‘Andor’ speelt hij de rol van Luthen Rael. Uit de trailer is op te maken dat Luthen actief is in de politiek op Coruscant (een senator of een ambassadeur?), maar dat hij ook de opstand steunt en een bondgenoot is van Mon Mothma en Cassian.

Update: Luthen Rael blijkt een meesterspion te zijn met contacten op Coruscant, maar ook op de meest afgelegen planeten.

Luthen Rael en Cassian Andor